Kunst in onze tuin

kunstboom Noli me tangere, kunstenaar Luk van Soom, café-restaurant De Ziel, WZC Archipel
Luuk v. Soom

In de tuin bij café-restaurant De Ziel staat een echte blikvanger. Een stalen 10 meter hoge kunstboom van 2000 kilo, naar ontwerp van de Belgische kunstenaar Luk van Soom.
Het kunstwerk is aangekocht door de Gemeente Almere om te plaatsen als blikvanger in de tuin bij de Archipel.

Toen men Luk van Soom vroeg om een dynamisch beeld te ontwerpen, creëerde hij zijn eerste stalen lampenboom. Later heeft hij meerdere versies van deze boom ontworpen
Al bij de eerste schetsen en maquettes ging de kunstenaar uit van een staalconstructie. Het was zo voor de hand liggend om stalen buizen te gebruiken om de stam en de takken te construeren.
Het was ook de enige manier om dit huzarenstukje op technisch vlak voor mekaar te krijgen. De buizen, bochten en conische verloopstukken werden met flenzen en bouten aan elkaar bevestigd, waardoor er een perfecte industriële boomconstructie ontstond.

Deze verbindingen maakten het ook iets gemakkelijker om alles te vervoeren en te kunnen galvaniseren in een speciaal bad. Een methode die gebruikmaakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. Het groeipatroon van de takken, die onderling vechten om de beste plaats, kon met deze verbindingen ook het best nagebootst worden.

Foto: Dominique v. Huffel

Een kunstwerk, met takken (armen) die wel 15 meter hoog uitwaaieren naar de onbereikbare lucht. Elke tak eindigend op een aluminium lampenkap, verguld met bladgoud. Deze lichtbron – soms blauw, soms rood, soms geel – kon alle kleuren van de regenboog aannemen.
Het kunstwerk kon niet direct worden geplaatst, omdat bij de aanleg van de tuin en de plaatsing van het kunstwerk extra rekening moest worden gehouden met de windgevoeligheid.

Tijdelijke plaatsing aan de Belgische kust.

Omdat de tuin bij café-restaurant De Ziel nog niet klaar was, stond het kunstwerk tijdens de zomermaanden van 2006 opgesteld op de tentoonstelling Beaufort.
Beaufort is een cultuur toeristisch project aan de Belgische Kust, waar een selectie van nationale en internationale kunstenaars om de drie jaar hun werken in de openbare ruimte tentoonstellen.

Na de tentoonstelling Beaufort werd de kunstboom ontmanteld.

Plaatsing in 2007 in Almere

Begin mei 2007 is de kunstboom weer in een aangepaste versie opgebouwd in Almere.

Helaas zijn er in de loop van tijd problemen ontstaan met de lampen. Maar wij zijn bezig om ze weer functionerend te krijgen zodat het kunstwerk hopelijk weer alle kleuren van de regenboog kan aannemen.

De naam van de boom.

Sommigen noemen het gewoon een lichtboom, anderen een blikvanger of een wensboom. De officiële naam is echter Noli me tangere (raak me niet aan).
Het is een van de klassieke thema’s uit de kunstgeschiedenis. Fra Angelico en Giotto, Titiaan en Rubens, en nog zovele andere kunstenaars hebben deze beroemde frase uit Johannes 20: 16-17 verbeeld. “Raak me niet aan”, zegt Christus tegen Maria Magdalena wanneer zij hem op Paasmorgen in opperste verbazing uit het graf ziet verschijnen. Hij was gekruisigd en gestorven, maar nu stond Hij voor haar, levend in licht. “Raak me niet aan” In die ene zin zitten alle verlangens samengebald tussen angst en verlangen.
Luk van Soom geeft een hele eigen, eigentijdse en eigenzinnige interpretatie aan deze zin. Zijn boom is een reconstructie van de boom waar Christus en Maria Magdalena elkaar ontmoeten na de verrijzenis. Aan de uiteinden van de takken schijnt ’s nachts het licht. Het licht zichtbaar voor het oog maar ongrijpbaar voor de handen. Vandaar Noli me tangere. De kunstenaar wil duidelijk maken dat het kunstwerk pas een kunstwerk is als het ‘aan’ is, dus als het licht geeft.

Foto: Dominique van Huffel

En dat is ook één van de redenen waarom wij heel graag het licht in de boom zouden willen herstellen. Maar voor Archipel/De Ziel is dat natuurlijk wel een lastige financiële kwestie.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close